17
дек

Коледа е там, където е спокойствието на ума

Всъщност това твърдение се отнася за щастието, но някак свързвам и празничните дни с него. Защото, за да усетиш и присъстваш пълноценно на който и да е празник, първо е необходимо да ти е мирно на душата.

Краят на една година носи своеобразно настроение. Винаги се питам дали успяваме да останем истински човеци и да запазим ценностите си насред комерсиализираната представа за този период.

Ето какво аз правя и не правя в дните около Коледа:

  • Украсявам изкуствена елха и не подкрепям търговията с изсечени иглолистни дървета.
  • Досега не съм купувала елха в саксия, въпреки че харесвам идеята за засаждане след празниците, защото поставям под съмнение произхода й, както и шанса растението да се приспособи и развие на новото място, на което ще се озове.
  • Не кърша клони из градинките, парковете и околните гори, за да ги натопя и аранжирам във ваза.
  • Обичам да подарявам книги и ръчно изработени артикули от български творци и производители.
  • Стоя далеч от суетата. Считам я за едно от най-безсмислените явления на този свят.
  • Не пазарувам храна в излишни количества. Продуктите, необходими за скромната и постна трапеза на Бъдни вечер обикновено се намират в кухненския шкаф или близкия магазин – боб за чорба, ориз за сарми и брашно за питка, а на Коледа всяко умерено меню е за предпочитане пред разхищението.
  • И изначално – не деля дните на обикновени и празнични, защото всеки ден е важен, скъп и единствен. Празникът, който е вътре в душата и определя светоусещането, всъщност е този, който носи пълноценно битие.

Изградих си описания модел преди много години. Кара ме да се чувствам добре особено напоследък, защото все повече се старая да следвам минимализма като идеология и стил на живот.

И още нещо. Спрях да си давам празни обещания с настъпването на новата година. Убедих се, че умът не може да отработи и понесе много на брой промени. Това е причината да не успяваме да осъществим по-голямата част от намеренията ни за нов начин на живот от 1-ви януари, заричайки се да се променим от раз. За себе си избрах да разпределям целите във времето и да се съсредоточавам върху всяка от тях до постигането й. Колкото време е необходимо – толкова. Целите, преценени според възможностите и реалните срокове водят до по-добри резултати. А за промяна на навик, който не харесвам в себе си например, стига и месец. И ако всеки месец променям по нещо в моя полза, в края на следващата година ще съм съвсем различна личност.

Макар и извън тематиката на дейността ми и блога (затова публикацията се появява чак сега))), исках да споделя с теб тези свои мисли. Прояви въображение и украси с вкус своя дом или офис за Коледа. Пожелавам ти усмихнати празнични дни, изпълнени с много здраве, обич и споделеност! И една прекрасна нова година! Нека бъдем здрави и да вървим напред с добро и мъдрост. Да претворяваме опита в амбиция за достигане на още цели и мечти. Да притежаваме сетивност, чрез която да ценим всичко, което имаме. Да си даваме време за наслада и удовлетворение от наученото и постигнатото. Да споделяме радостта от живота с хората, които обичаме и които ни обичат. Да изричаме и чуваме добри думи. Да благодарим!

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в средата, която обитаваш, аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова

Снимка: pixabay.com