15
окт

Soff Design Studio и първите пет години

Октомври дойде със златни стъпки. Месец, специален за мен и свързан със създаването на Soff Design Studio. От нищото. И не „от нулата“ (любимото на мнозина клише), а от кота – . Днес съм благодарна, че макар и съвсем сама в една слънчева октомврийска сутрин преди пет години успях да събера смелост, да прекрача навън и да достигна цел. Цел, която допреди тази сутрин дълго се спотайваше в мен като мечта – да работя за себе си, след като години наред бях работила за други.

Знаеш ли, че в някакъв отрязък от време си правех равносметки около края на годината или началото на следващата? Но като естествена реакция от постоянния ми стремеж да надграждам себе си осъзнах, че обобщаването на дванадесет месеца не е никак ползотворно. Това е толкова много време, съставено от безброй мигове – всеки със своята сила, която или трае докато трае мигът, или остава в мен завинаги. Затова започнах да правя разбор на всеки изминал ден, дори на всяка ситуация. Да благодаря, да анализирам, да се уча, да си поставям още цели и да работя за тях.

Да, пет години не съставят кратък период, но когато са наситени с много случени неща, опит и емоции, всъщност се усещат като пробуждане. Ясно утро, което ти връща спомени за изминал път. Път, вървейки по който, разбрах че съм способна да тръгна за обект в Германия в рамките на 41 часа. Че за една нощ се справям с технически проект на сграда от 1 800 кв.м. Че мога да изровя не знам откъде абсолютно неподозирани сили във важни за бизнеса ми моменти. Път, който ме научи да степенувам и отсявам. Да върша само едно нещо и след като приключа с него да се захвана със следващото. Да решавам без паника „спешни“ задачи. Да казвам „не“ и то в пълно спокойствие. Започнах да постъпвам мъдро – забележително! Защото рядко го правех. И да осъзнавам кое е наистина важно, здравословно и си струва. Борбата, старанието, усилието.

Приех изключително ценния навик да си давам време да чуя себе си. И моят глас ми разказва за преживяното, за онова което съм постигнала и накъде вървя. Това, което чувам буди в мен различни чувства. Единствено аз знам каква цена съм платила, за да съм тъкмо на този път. Сама го избрах. Благодарна съм, че съм здрава и че имам професия, която обожавам и следвам с удоволствие, въпреки огромното напрежение и 10-12-14-часовия работен ден (понякога и по-дълъг и без почивка)! Знам, че истинския breakthrough в живота ми тепърва предстои!

Зад всеки успех или неуспех стои лична история. И сякаш все повече хора разказват съвсем открито през какво са преминали в медийното пространство. Това ли е бързият начин да популяризираш себе си?  Не е ли по-истинско да впечатляваш с качества и автентичност?

Всеки има своята история. И аз имам моята. И съзнавам, че много хора са носили или носят много по-трудни съдби. Не мисля, че преживяното от мен е изключение, но за настройката на моите сетива беше разрушително. Аз обаче избирам да градя кариерата си върху талант и знания и чрез старанието, което влагам в работата си, отколкото разказвайки за нелеките периоди в живота ми. Този избор е част от моите ценности. Нека зад създаденото от мен да остане неразказана история.

Когато имаш вяра и ясни цели, когато си насочил съзнанието си към израстване, е деструктивно да гледаш назад. Взимаш поуките  и продължаваш да вървиш. Да се стремиш всеки следващ ден да си по-добър, да разпознаваш учителите. Да се наслаждаваш на удовлетворението и това да те зарежда отново с амбиция.

Пожелавам си здраве и още много по пет години за Soff Design Studio – все по-пълни с успешни проекти и реализации, сбъднати красиви пространства и усмихнати лица на всички наоколо!

А ти помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в средата, която обитаваш, аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова

Снимка: pixabay.com