03
май

Когато проектирам твоята кухня

Италианците наричат кухнята Il cuore della casa – сърцето на дома, и наистина в някои семейства тъкмо това е мястото за общуване и споделяне на вкусна и домашно приготвена храна. Както всяко пространство, така и кухнята е добре да ни предоставя естетика, уют и удобство едновременно и стила й да е в синхрон с цялостната визия на дома. Започвам да проектирам кухнята според избора на уреди, а изборът е твой. Когато знам какво ще ти е необходимо, ще съумея да ти предложа най-функционалното решение.

Апартамент „Посоки…“ – Гаритидж Парк, София

Ето и малко подробности.

Хладилникът може да е от типа side by side или единичен, вграден или свободностоящ. Ако е с ледогенератор, трябва да е свързан с източник на вода. Той може да е комбиниран с фризер или за фризера да се предвиди отделно място. В непосредствена близост е добре да осигурим пространство, където да разтоварваш покупките. По твое желание мога да предвидя и сектор за винен охладител. Добре е той да е в онази зона от шкафове, която се вижда добре отвсякъде, за да играе ролята на акцент.

Еднофамилна къща „Дантели от розово злато“ – „Гаритидж Парк“, София

Важно е да уточним броят на котлоните, вида им и дали ще са съчетани с фурната или тя ще е отделно разположена и във височина. Дали да предвидим и микровълнова или парна фурна, както и термо чекмедже за размразяване на продукти, втасване на тесто и затопляне на съдове. Все по-често в проектите залагаме и вградена кафемашина. В някои жилища се налага поместване и на пералня в кухнята, ако не е предвидено помещение или ниша специално за нея.

Апартамент „7 нюанса шоколад“ – резиденция „Копенхаген“, София

Интересен факт – през 1926 г. Маргарете Шютте-Лихотски (австрийски архитект) разработва концепция, наречена „Франкфуртска Кухня”, която за първи път описва пътя, изминаван в кухнята и всички извършени движения. Появява се така нареченото понятие „кухненски триъгълник“, включващ хладилника, мивката и печката. Разстоянието между тях не трябва да е голямо, а лесно преодолимо и достъпно, но и да не е прекалено малко, защото ако в кухнята са двама души, те ще си пречат взаимно. Тъй като ежедневно следя тенденциите в архитектурата и интериора, забелязвам че при модерно и нестандартно решените кухни, връзката между тези „горещи“ точки, често е нарушена за сметка на дизайна и това според мен не е предимство. Ще се старая да не допусна това при твоя проект.

Апартамент „Канела, мед и лавандула“ – Варна

Правилното зониране на кухнята е изключително важно. В зоната за складиране и съхранение трябва да са обособени отделни обеми за продукти, за съдове и прибори, и за дребна кухненска техника, която не се използва ежедневно. Шкафовете могат да се развиват както по хоризонтала – успоредни, с остров, в „П“ или „Г“ образна форма, така и по вертикала. Съвременните механизми за отваряне позволяват лесен достъп във височина, особено ако са захранени с ток и се управляват само от едно копче.

Еднофамилна къща Golfresort – Грос-Цимерн, Германия

В зоната за миене и подготовка поместваме разбира се мивката – най-често вградена под или над плот. Към нея може да е предвидена и мелница за отпадъци. За съдомиялната машина отделяме шкаф с ширина 45 или 60 см. Около мивката е добре да има достатъчно място за подготовка на продукти. Отцедникът за измитите съдове може да е на плота или вграден в горния ред шкафове. Чекмеджето под мивката се изрязва за коритото и се използва за гъби и препарати, необходими в домакинството, а под него се поместват контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Апартамент 2&7 – кв. Младост 3, София

В шкафовете при зоната за готвене и печене е добре да се предвидят  органайзери за сухи и течни подправки, както и такива за приборите за готвене. Дълбоките чекмеджета са много подходящи за прибиране на тави и тенджери, могат да се поместят и удобни разделители за капаци. Около котлоните и фурната е добре да има място за поставяне на сготвеното и топло ястие. Затова, разбира се, плотът на кухнята е термоустойчив и лесно почистващ се. Изработва се от мебелни плоскости, естествен или технически камък.

Салон за гости Rakita Lodge – община Ракитово

Изборът на подходящ аспиратор също е важен момент от проектирането на кухнята. Спрямо концепцията, той може да е островен или стенен, с телескопично издърпване или напълно вграден. Има и модели, вградени в плота и предвидени за изтегляне нагоре.

Еднофамилна къща „Необикновените следи на времето“ – Свети Влас

Най-актуалното оформление на зоната за хранене в кухнята е островът. Той е удачен като решение ако разполагаме с достатъчно пространство, за да се обхожда удобно и ако отделно предвиждаме трапезарна маса. Превръща се в мястото за закуска, кафе или чай, и ястия, споделени дори и в самия процес на готвене.

Еднофамилна къща Nova – кв. Драгалевци, София

Относно бюджетът – съвременните механизми правят кухнята функционална и достъпна, но е важно да преценим кои от тях ще са наистина необходими за нашия проект, защото всеки механизъм оскъпя проектното решение. От гледна точка на материалите, най-достъпният вариант за изпълнението на една кухня са ламинираните плоскости. В този случай е много важно как ще е поставен кантът и какъв ще е той, защото тъкмо това е слабото място на това решение. Затова по-добре е вратичките да са от боядисан МDF. При по-висок бюджет можем да използваме масивно дърво, фурнирован  МDF или такъв с акрилно покритие и тримерен кант. И отново изборът на цветове и материали се преплита както със стойността им, така и с желаната визия. Ето защо, ако започна работа по твоята кухня, ще говорим едновременно за всичко, докато стигнем до перфектното решение.

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

архитект София Папазова

*На корицата на статията е кухнята на еднофамилна къща Вellezza – „Резиденшъл Парк София“, фаза 2