21
фев

Въпросите, които задавам

Опознаването на всеки клиент, за което споменах в края на предишната статия, е деликатният и необходим подход, заложен в основата на съвместната ни работа. Това е пътят, по който улавям и малките детайли, за да ги използвам прецизно за усъвършенстването на всеки проект.

Функция, стил, цветове, материали и осветление са основните сили, с които ни въздейства даден интериор или сграда. Не ги степенувам. Те изискват еднакво внимание и добрият им подбор води до балансирана визия на проекта, а след това и на реализацията му.

Независимо дали предстои да създаваме екстериор или интериор, ще те попитам:

Какво е предназначението на обекта, върху който ще работим и има ли някакви специални функции, с които трябва да се съобразим?

Това ни дава базата, върху която развиваме концепцията и определя зонирането и функционалното разпределение.

Какъв стил харесваш и наред с това – какъв не?

Това дава яснота каква визия ще имаме за цел да постигнем и какво е добре да избягваме в дизайна.

С какъв бюджет разполагаме?

Той определя много съществени решения относно обзавеждането и материалите, на които ще заложим. Добре е неговите граници да припокриват идеите за желаната визия.

Какви цветове, материали и текстури харесваш и кои не?

Тук отново ще се съобразим с това, какво позволява вече изяснения бюджет и какви са характеристиките на избрания стил.

Ето колко взаимно обвързани са отделните етапи на изясняване на всяка конкретна концепция. Подкрепени с ясна цел и реализирани по точния начин, тези параметри винаги ще доведат до въздействащ проект, който да донесе удовлетворение и на теб и на мен.

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

архитект София Папазова