29
май

Изборът

Изборът… Съвсем целенасочено правя повторение, защото думата има особена сила. Днес животът ни предлага избор за почти всичко и вярвам, че е за добро.

В практиката ми на интериорен дизайнер изборът е основен процес. Според желания стил за конкретен обект се формират предложения и подбори на артикули от самото начало на проектиране до края на реализацията. Предложенията следват модела на предпочитания на клиентите, който успявам да доловя още от първите разговори. В процеса на работа преценяваме дали даден избор е правилен като си представим крайния резултат – затова изключително много помагат визуализациите. Клиентите понякога не знаят какво искат, докато не го видят в контекст и като част от цялото.

Често даден подбран материал или елемент от интериора се превръща в изходна позиция и водещо обстоятелство, според което се правят всички останали избори. Съзнанието притежава склонността да сравнява всяка по-късно придобита възможност или информация за определен продукт на базата на първоначалното предпочитание. И когато вървим в правилната посока на концепцията, се появяват и случайните съвпадения, които допълнително създават предпоставка за лек, естествен и уверен ход на проектиране.

Съществува известна корелация между изобилието на пазара и вероятността клиентът да остане доволен от определено окончателно решение. Случва се да изберем нещо и след това да усещаме колебания дали купуваме най-доброто и най-удачното според стила и бюджета. В такъв момент ако клиентите имат склонност към преходност на предпочитанията, решенията се отлагат и развитието на проекта се забавя. Опитът показва, че в повечето случаи удълженото време за проектиране не води до по-добри решения и надграждане. Напротив, всичко зацикля. И това ми се иска да е тема на някоя от следващите ми публикации. Защото мисля, че е важно подробностите за процеса на отлагане и резултатите от тях да са ясни.

Как да направим правилен, полезен и рационален избор, лишен от чувство за пропусната възможност? Най-добрият избор е този, който следва логиката, който отговаря на съгласуваност и последователност. Психолозите използват понятието „рамка на решението“, която се свързва с действията, резултатите и евентуалностите, обуславящи конкретен избор. В моята дейност тази рамка зависи от селекцията продукти, която предоставям като дизайнер и от възгледите, навиците и личностните качества на моите клиенти.

Известно е, че потребителите се затрудняват да вземат решения, когато имат прекалено голям избор. Затова се старая да предлагам умерен, но целево подбран асортимент според конкретния обект като съзнавам, че всеки се увлича да прави сравнения. Съпоставянето е предпоставка за качеството, което търсим и е част от процеса.

Да си представим конкретна ситуация. Ти си мой клиент и работим по дизайна на твоето жилище. Избираме например текстилно обзавеждане или осветителни тела. Ако трябва да купим завеси за дневната (свеждам обстоятелствата до единица))), в кой магазин би искал да те заведа – в този, в който се предлагат по-малко платове или в този, в който ще разгледаш изобилие от тъкани? Предполага се, че всеки би предпочел мястото с по-богато многообразие. Но истината е, че в който и магазин да влезеш, ще си тръгнеш от него с необходимото количество текстил само от един вид. Изправен пред наличните мостри, ще си позволиш да избереш един плат. На който и плат да се спреш, вероятно ще усещаш колебание дали не изпускаш нещо. Ще изпитваш неудовлетворение. Ще се замислиш дали има и друг вариант. Дали друг посетител в магазина ще избере нещо по-добро, докато ти вече си направил своя избор? И ако се вгледаш внимателно в другия, чийто избор смяташ за по-добър, вероятно ще забележиш че той също гледа теб и се бори със същите колебания.

И така до безкрай. Защото винаги някъде ще се появи нещо различно и по-привлекателно, нещо по-ново и по-актуално. В свят, в който изобилието от продукти е в пълния си блясък и ти дава необятни възможности за избор, всъщност си неспособен да избереш. Моят съвет е да се дистанцираш от заблуждаващите изкушения и да следваш убедеността, че правиш точния подбор. Наслади му се и ще се почувстваш сигурен. Това, което е за теб, е за теб!

Моя задача е да ти дам обоснована информация кои са най-подходящите и качествени продукти за целите на проекта, който подготвям за теб. Как ще използваш тази информация отново е въпрос на избор. Твоят избор. Дали ще я приемеш с доверие, защото всъщност тъкмо затова работим заедно, или ще се впуснеш във въртележката на собствени проучвания, губейки време и отдалечавайки се от личните си дейности и ангажименти, решаваш ти. И помни, че аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова