17
май

Да изберем ли твоята трапезария?!

След като ти представих малкия, но обширен на възможности свят на кухнята и начина, по който изграждам това пространство, нека да помечтаем и за твоята трапезария!

Комфортното място за хранене за един човек се определя според нормите с размери 60х40 см. Това диктува и габаритите на всяка маса. Височината й винаги е около 74-76 см., най-често 75 см., а размерите на плота зависят от броя на местата за сядане. Например масите с шест места са около 120-140х80-85 см. ако са правоъгълни, или са с диаметър 120-130 см. ако са кръгли. Масите с осем места са 160-200х80-100 см. или с диаметър 140 см. Има и по-големи трапезарни маси за 10-12-14 стола, за които разбира се, ни е необходимо и повече пространство.

Апартамент „Мелодия“ – София, център

Трапезарната маса може да е с фиксиран размер или с механизъм за разтягане. Когато проектираме или избираме маса, внимаваме основата й да е решена така, че да не пречи на подреждането на столовете около нея и да не нарушава комфорта на седящите. Също така ще преценим ширината на седалките на столовете според техният брой така, че да имаме възможност да ги подредим удобно според подпорите на плота.

Вила Varna – Планес дел Рей, Испания

В зависимост от избраната от нас визия и ефекта, който желаем да постигнем, можем да съчетаем сходни по стил маса и столове или да композираме разнородни модели, както като дизайн, така и като материали и цветове. На челните места можем да предвидим столове с подлакътници като акцент.

Еднофамилна къща „Необикновените следи на времето“ – Свети Влас

Удобно е в близост до масата да поместим и трапезарен шкаф за съхранение на сервизи, чаши, сетчета, свещници и свещи, салфетки и всичко необходимо за подредбата на една красива трапеза. В комбинация с подходяща картина или декоративно пано над него, той ще присъства в пространството със своеобразна сила.

Еднофамилна къща Nova – кв. Драгалевци, София

Ще те посъветвам да не предвиждаме телевизор в твоята трапезария. Нека тя е място за събиране на семейството, близки и приятели, за общуване и споделяне, за удоволствие от храненето. Ако можех, бих ограничила и Wi-Fi вълните в тази зона ))).

Еднофамилна къща Golfresort – Грос-Цимерн, Германия

От съществено значение е осветлението над и около масата. Най-често избираме красиви висящи полилеи или пендели, които да осигурят необходимата светлина над плота, но и да са акцент в цялата композиция.

Мисля, че вече имаме яснота за още една „точка“ от твоя дом.

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

архитект София Папазова