23
авг

Архитектът дизайнер

Или какво е значението на това да имаш правилното образование преди да се захванеш с интериорен дизайн?

Постоянно размишлявам върху интериорния дизайн като процес. Въпросите, разбира се произлизат от практиката. Ще се опитам да ги систематизирам като публикации, за да споделя мислите си с теб и след това ще продължа с темите за отделните зони на жилището. След статията за дневната беше ред на спалнята и детската стая, но те ще почакат засега.

Днес искам да наблегна на това колко е важно преди да избереш интериорен дизайнер, на когото да се довериш, да проучиш както портфолиото му от проекти, така и през какво образование е преминал. Предлагат се курсове по дизайн, но те съвсем не са достатъчни, за да те направят професионалист. Завършвайки ги ще получиш самочувствието на специалист, но няма да придобиеш онези знания и умения, които ще те направят наистина такъв. Необходимо е много повече, за да се впуснеш адекватно сред изключителната конкуренция и да оправдаеш доверието на клиент.

Уважавам работата на преминалите през подобни курсове, както и на завършилите дизайн под каквато и да е форма (инженерен, интериорен, мебелен или графичен) в други университети или академии и изявяващи се като дизайнери на вътрешни пространства. Не искам да бъда разбрана погрешно. Сред тях има добри професионалисти. Но това, което наблюдавам в техните проекти като основен недостатък, е липсата на чувство за мащаб и тектоника на формите. Усетът за този баланс е изключително важен за правилните пропорции на всяко обзавеждане или детайл от интериора. И този усет се придобива само след дълго боравене с големи мащаби.

Следвайки тази убеденост, съм благодарна, че преди всичко съм архитект. Съзнавам предимството, че съм придобила образованието си в най-престижния за моята професия университет в България. На базата на опита ми дотук вярвам, че само човек, който може да овладее вселената на цяла сграда, чиито разпределения и фасади са със стотици квадратни метри площ, може да се справи по най-добрия начин с микрокосмоса на един интериор. И това не е просто самочувствие, а дълбоко познаване на собствените ми способности и яснота, че се уча постоянно.

За да създадеш качествен и най-вече изпълним интериорен проект, а не просто привличащи вниманието картинки, е необходим сериозен спектър от знания. Не ми се иска да описвам неговия диапазон, за да не звуча като автор на наръчник за интериорно проектиране. Просто забелязвам, че колкото повече съм научила, толкова по-прецизна ставам в работата си и толкова по-бавен е целият процес. Ако преди пет години проектирах една стая за няколко часа, сега мога да работя върху същата стая с дни и постоянно да си задавам въпроси. И когато стигна до решение, което съм убедена, че е най-удачното като функция, естетика и бюджет, и на първо място – че е осъществимо, само тогава го представям пред клиента.

И още един факт. Днес много хора (от домакиня с отношение към декорацията като хоби до всеки, неосъществен в своята сфера) биха си помислили, че са способни да се занимават с интериорен дизайн. Но да имаш усет за естетика и свободно време не те прави интериорен дизайнер. Прави те човек с усет за естетика и свободно време.

Затова помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова