03
авг

Домът – остров за почивка

В предишната публикация споделих с теб, че през това лято консултирах медийния проект „Фамилен дом“. В рамките на рубриката, съдействах на екип на Dnes.bg да направи интервю с клиент на Soff Design Studio. На идеята откликна Ники Георгиев – собственикът на апартамент 2&7, чийто дизайн създадох през 2016-та.

Накратко за проекта:

Концепцията за разпределението на жилището се отличава с една подробност. Според нуждите на клиента размених функциите на две от помещенията. По-малкото, което е било предвидено за стая направих кухня, а по-голямото – планирано за дневна с кухня, превърнах в просторна спалня. Проектът има и други специфики. Домът заема част от последен етаж и независимо, че се намира в новопостроена по висок стандарт сграда, отговаряща на всички топлотехнически изисквания, Ники пожела да предвидя допълнителна вътрешна топлоизолация по външните стени и тавана. Също така, преградната стена между спалнята и кухнята, по която минават инсталациите, и комина са звукоизолирани.

Резултатът от всички предпроектни проучвания и целия процес на проектиране и дизайн, е едно уютно, комфортно и балансирано като климат жилище. Стилът е модерен, линиите са изчистени, а цялостната визия въздейства с добре предвидени акценти. Кухнята, която е със северно изложение „стоплих“ в кадмиево оранжево, а в богатата на слънце южна спалня си позволих да приложа пастелно тюркоазено.

Като допълнителна услуга консултирах и ремонтно-довършителните дейности на обекта. Не проследих единствено изработката на обзавеждането, което Ники сам възложи на избрана от него фирма и това се оказа единствената „пробойна“ в цялата реализация на жилището. Клиентът и мебелистите са направили някои несъгласувани промени по проекта. Отваряемостта на всички корпусни мебели беше решена посредством бленди, а те са добавили обков. Също така са заменили и малка част от заложените в проекта материали. Въпреки тези промени, се радвам, че жилището запази своя характер.

И тъй като с всички клиенти ставаме и приятели, си позволих да изразя впечатленията си относно изпълнението на концепцията с Ники, когато ми изпрати снимки от монтажа на мебелите. „Хубаво ми е вкъщи. С удоволствие се прибирам вечер.“ – сподели с мен той, след като вече беше обживил новия си дом.

Ето го и интервюто:

Dnes.bg: Кое Ви провокира да наемете дизайнер за ремонтно-довършителните дейности и обзавеждането на жилището Ви, а не да се развихрите Вие с чука, длетото, четката и латекса?

Ники Георгиев: Най вече ме провокира това че нищо не разбирам от тези дейности и „въртенето“ на чука и длетото само ще дообъркат нещата за тези, които могат и разбират и ще дойдат да оправят стореното от мен.

Dnes.bg: Достъпна ли е услугата и защо според Вас българите са все още скептично настроени към проектирането и ремонта, извършени от човек, който разбира от работата си?

Ники Георгиев: Да, услугата е достъпна и аз се възползвах от това. А защо хората са скептични все още…? Страх ги е и виждат един излишен според тях разход в това да ползват специалист. Това обаче е грешка и повечето от тях го разбират в процеса на ремонта. Всеки си мисли че може да обзаведе дома си сам и той да стане прекрасен, но това е почти илюзорно. При моя ремонт видях колко много са детайлите, които трябва да се „пипнат“ за да стане жилището дом. Ако нямаш реален контрол над ремонтните дейности от човек който си разбира от работата, то си обречен на корекции след завършването и нанасянето, а едва ли някой иска да преправя нещо след „майсторите“.

Dnes.bg: Как трябва да изглежда перфектното жилище?

Ники Георгиев: Уютно

Dnes.bg: Коя е най-важната част от него? Всекидневната, където се събирате с приятели, или може би спалнята?

Ники Георгиев: За мен най важната част е спалнята. Там търся спокойствие, уют и комфорт след дългия работен ден.

Dnes.bg: А как бихте определили своето жилище – като място за почивка, място за забавление или място за работа?

Ники Георгиев: Моето жилище е моят остров за почивка… Излизам на терасата, виждам небето и се чувствам свободен.

Dnes.bg: Бихте ли се доверили отново на експерти в интериорния дизайн след време, когато решите да преобразите жилището си?

Ники Георгиев: Разбира се, без съмнение! Хората като София Папазова ни помагат да се чувстваме щастливи вкъщи.

Тъй като към момента все още не е изпълнено текстилното обзавеждане на жилището и не са купени някои елементи от подвижното обзавеждане, не сме правили снимки на реализацията с професионален фотограф. Надявам се скоро и това да стане, за да ги публикувам и да ги разгледаш и ти!

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова

 

Източник: Dnes.bg