17
окт

Мечтаеш ли за идеалната спалня?!

Последната спалня, създадена от Soff Design Studio (тази, която виждаш като корица на статията))) ме провокира да се върна отново към темите за отделните зони на жилището и да поговоря с теб за най-личното, интимно и спокойно място вкъщи. Ако успеем да обзаведем и декорираме твоята спалня според собствените ти нужди и личната ти естетика, тя ще ти отвърне с ежедневен комфорт и уют. Защото тъкмо усвояването на пространството по индивидуален начин, стои в основата на добрия дизайн и носи удовлетворение на клиента.

Еднофамилна къща „Дантели от розово злато“ – „Гаритидж Парк“, София

Да започнем от размерите на леглото! Голямото легло King Size е прекрасно и комфортно, но изисква и голяма площ. Ако не разполагаме с достатъчно пространство е добре да изберем легло за матрак с размери 160х200 или 180х200 см. Така ще остане повече място за удобни нощни шкафчета, скрин или комод, както и за желаната от повечето жени тоалетка с мека табуретка или красив стол пред нея. Според изискванията на клиентите, все по-често предвиждам в проектите матрак 180х200 см., както и по-голяма обща височина на леглото – около 60-65 см.

Апартамент „7 нюанса шоколад“ – резиденция „Копенхаген“, София

Самото легло може да бъде изработено от масивно дърво, ПДЧ, МДФ или метал, както и да е частично или изцяло тапицирано с дамаска или с естествена или еко кожа. Корпусът му може да е повдигнат на крачета или да стъпва на плътен до пода цокъл, в зависимост от това дали ще използваме обема под матрака за съхранение. Забелязвам, че изцяло тапицираните легла стават все по-предпочитани.

Еднофамилна къща Вellezza – „Резиденшъл Парк София“, фаза 2

Акцентът на всяка спалня е таблата. Тя може да бъде гладка или орнаментирана, плътна или ажурна, да е изработена от масивно дърво, мебелни плоскости или ковано желязо, или да е тапицирана. Това многообразие от възможности дава огромна свобода на идеите за дизайн. Идеалната табла е правилно пропорционирана спрямо габаритите на леглото.

Не по-малко внимание изисква и стената над таблата, защото за интериорната концепция е важна обработката на всяка повърхност. Над леглото могат да бъдат предвидени както рафтове или затворени обеми, така и подходяща картина или пано. Също така, тази стена дава възможност да се предвиди облицовка, ламперия, декоративна мазилка или тапет – материал, който да я отличи.

Апартамент „Канела, мед и лавандула“ – Варна

Ако пространството около леглото позволява, пред него могат да бъдат поместени две кресла, лежанка, отоманка или двойка табуретки. Гардеробът може да е самостоятелно стоящ или да е разработен като дрешник в зависимост от разпределението на жилището. Неговата визия зависи основно от решението на вратите – като материал, растер, отваряемост и вид на дръжките. Огледалните гардеробни врати разширяват пространството и това често е търсен ефект, особено за по-малки стаи.

Апартамент 2&7 – кв. Младост 3, София

Огледалото като елемент от дизайна на спалнята може да е изправено край прозореца или да е част от композиция с тоалетка, скрин и дори и с нощните шкафчета. Важно за всяка спалня е и решението на осветлението. Добре е цялостната осветеност на помещението да е разпределена между основни осветителни тела, нощни лампи и допълнително декоративно осветление, което да прибавя още уют.

Еднофамилна къща Golfresort – Грос-Цимерн, Германия

Каквато и визия да изберем за твоята спалня, основната ни цел ще бъде тя да е комфортна, уютна и функционална. Чарът й да е в персонализирания дизайн на детайла, разработен лично за теб.

Да заспиваш спокойно, да се будиш с усмивка в удобно легло и да посрещаш новия ден с наслада от живота е въпрос на личен избор и нагласа. Затова помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова