27
мар

Женското начало в архитектурата и интериорния дизайн

Тази тема винаги е ангажирала съзнанието ми, а откакто създадох Soff Design Studio, въздейства и на професионалното ми поведение. И сякаш сега е подходящото време за нея, нали все още е март – “женският” месец.

По последни данни статистиката показва, че в България 49.3% от мениджърите са дами. Този факт ни поставя на второ място в Европейския съюз по дял на жени, заемащи ръководни позиции. Също така, голяма част от жените лидери са самонаети. Казано с други думи: нежното начало всъщност е силно начало )))

Работата ме свързва със сферата на строителството, която е типично мъжка среда. Не съм феминист в това обкръжение, а осъзната жена и способен професионалист. А и днес феминизмът като понятие е нещо добро и не бива да буди негативни нагласи и отрицание. Надскочил енергията на бунтарското движение от миналия век, в наши дни феминизмът е зрял, умерен и с доказани през годините ценности. И нека не се лъжем, и в бизнеса всичко е лично!

Корпоративният свят е създаден от мъже за мъже. Ние, жените в него, се учим от мъжете. Но следвайки техния пример, е добре да оставаме верни на себе си без да възприемаме мъжките качества като свои. Това би ни дебалансирало, би ни отдалечило от собствената ни същност и не би било градивно. Сякаш тайната на успеха е да приемаме мъжките умения, наслагвайки ги върху личните ни качества, създавайки стабилна емоционална вътрешна архитектура. Така запазваме чувствителността си, способността да проявяваме емпатия и търпение, и в същото време сме авторитетни, устойчиви и равностойни да изразим своите силни страни с решителност и постоянство в мъжкия свят.

Да възпитаваме себе си в правилна употреба и отработване на емоции е израстване. А да се отличаваме със своеобразната типично женска слабост и уязвимост всъщност е предимство. Защото по-изострената сетивност е взаимносвързана с висока интелигентност, а това винаги води до добре обмислени и разумни решения, практичност, дълбоки анализи, премерени рискове и ясни и дългосрочни цели, позиционирани трайно във времето – все предпоставки, полезни за всяка компания и сфера от бизнеса. Не полът определя дали ще си добър в онова, което правиш. Предопределя го това дали си качествен и стойностен човек. 

Затова нека си позволим да останем дами в корпоративния свят, да останем автентични! Особено в творческите професии, каквито са архитектурата и интериорния дизайн. Защото жените работят и правят бизнес така, както живеят – дисциплинирано и с любов, страст и отдаденост. Те са детайлисти. Умеят да извличат красотата от всичко така, както никой друг не би могъл.

А ти помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

Ти си смисълът,

около който

ще създам

уют.

архитект София Папазова