19
апр

Още за интериорните стилове

След като ти представих трите основни стила в интериора – класически, модерен и Контемпорари, ето и още три – Рустик, Винтидж и еклектика.

Кухнята към салона за гости Rakita Lodge, решена в стил Рустик 

Характерно за стил Рустик:

Материали – предимно естествени с минимална обработка – дърво, метал с ръжда, камък, кожа. За пода – масивен паркет или дюшеме с ясно изразена структура, каменни плочи, теракота, клинкер, мозайка от обли речни камъни; груби и изкуствено състарени повърхности; дамаски с едра текстура – вълна, мохер или лен.

Цветове – топли, земни, светли и по-неутрални. Акцентите са в бежово, сивозелено, ръждивочервено, керемидено, кадмиево жълто, пастелно зелено, кобалтово синьо.

Обзавеждане –мебели от масивно дърво с изявена структура и от ратан; шкафове, украсени с дърворезба; люлеещи се столове и столове с плетени, тъкани или кожени седалки и облегалки с вертикални или кръстосани летви; пейки от ковано желязо; легла с извити табли.

Декорации – камината, облицована с камък и груби дъски или пещ на дърва е задължителен елемент. Характерни са високите тавани с дървени греди, както и дървената ламперия. Стилът Рустик е богат на декорации – ръчно изработени предмети; меки плетива от вълна и памук; одеяло, проснато върху меката мебел; ръчно тъкани покривки и килими; глинени съдове с декоративни растения и вази с букети от билки; медни чайници; плетени кошове.

Осветление – старинни метални, дървени и кристални полилеи; стоящи лампи.

Трапезарията на еднофамилна къща „Необикновените следи на времето“,  решена в стил Винтидж 

Характерно за стил Винтидж:

Материали – естествено дърво; метал; видима тухла и камък; декоративни мазилки, имитиращи напукани и състарени стени; тапети с едри флорални мотиви; дамаски от лен и памук.

Цветове – стените и таваните е добре да са бели или в неутрален цвят, за да служат за фон на богатото разнообразие от форми, текстури и цветове. Зеленото, тюркоазеното и цвят корал или крем, светло сивото и синьото внасят свежест и колорит на белия фон.

Обзавеждане – изделия от масивно старо дърво или метал, покрит с патина или бронз. Античните мебели са богато орнаментирани, често са украсени със златна нишка в ръбовете и протритите участъци в ъглите им. Краката на масите, столовете, диваните и креслата са извити и декорирани; корпусите и вратичките на шкафовете, бюфетите и скриновете са прожулени, избелени или олющени и запечатани с матов лак.

Декорации – антични предмети като пишещи и шевни машини, грамофони, телефони и часовници; картини, гоблени и огледала в златни или бронзови рамки; покривки и възглавници с флорални мотиви – най-често рози, завеси и шалтета от лен и памук.

Осветление – кристални и метални полилеи, алуминиеви и медни пендели, висящи и настолни лампи с текстилни шапки, плафони и аплици с флорални орнаменти.

Кухнята на еднофамилна къща „Необикновените следи на времето“ – еклектично решена и съчетаваща елементи на Винтидж, индустриален и модерен стил

Характерно за еклектиката:

Материали – всякакви! Можем да използваме цялото изобилие от по-груби, износени и стари до най-лъскавите, изискани и модерни финиши за всички повърхности.

Цветове – всякакви! Тежките и тъмни тонове се съчетават с много ярки и интензивни цветове.

Обзавеждане – също всякакво. Често мебелите в еклектичните интериори са претрупани с резби, орнаменти и завършеци като ресни и пискюли. Характерни са креслата с висок и правоъгълен гръб и заоблени подлакътници, а лежанката или тапицираната пейка са почти задължителен елемент. Голямо е и разнообразието при трапезарните масите, около които се подреждат столове в различен стил.

Декорации – отново всякакви. Еклектиката предполага много орнаментика и претрупаност – ценни предмети от цял свят, картини и гоблени в пищни рамки, антики, стенни и настолни часовници,  бродирани покривки и възглавници с пъстри текстури, завеси и тежки драперии от плюш, килим пачуърк или животинска кожа.

Осветление – кристални полилеи, абажури с ресни и пискюли, орнаментирани плафони и аплици.

Ако създаваме интериор във Винтидж стил или с еклектична визия, е добре да подберем обзавеждане и декорации, наследени от определени периоди. Винтидж предметите датират отпреди около петдесет години, а еклектичните интериори съчетават мебели и аксесоари от различни стилове, разделени във времето най-много от две епохи. Стремежът е всеки дизайн да се характеризира с баланс и комфорт независимо от избраната визия или смесването на стилове и култури… Откриваш ли себе си тъкмо в такива интериори, отразяващи красива и респектираща старинност и много история?!

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

архитект София Папазова