07
фев

Цената, която си заслужава да платиш

След като споделих заложената в моя бизнес концепт идеология, искам да разкажа и какво виждам в почти всеки, който се колебае дали да наеме интериорен дизайнер.

Каква е работата на архитекта? Това е въпрос, на който всеки може да даде отговор. За мен, той е човек, който моделира света – определя стандарти, създава среда, материализира мечти. Казано кратко – променя живота. Жилище, сграда, район, град, област, докосната и недокосната природа – всичко това не би могло да функционира без архитектура и урбанизация. Затова необходимостта от него е неоспорима.

Но необходима ли е услугата „интериорен дизайнер“ и каква всъщност е неговата работа?!

Има хора с усет, които сами успяват да организират добре домовете си, но това не винаги е достатъчно. Те не се колебаят да се захванат с ремонт и обзавеждане на жилищата си и впоследствие разбират колко сложна задача е това. Винаги идва време, в което изпадат в колебания и им се налага да направят компромиси с качеството на материалите. Често попадат и на некомпетентни изпълнители, което довежда до загуба на време и финанси в отстраняване на грешките. Резултатите са недостатъчно добре издържани естетически съчетания и изразходвани средства, надхвърлящи планираните. За нервите и времето да не говорим…

Как може да бъде избегнато всичко това?

Много лесно – ключът е консултация със специалист.

Моето пожелание е все повече хора да притежават необходимата осъзнатост, зрялост и интелект да наемат архитект или интериорен дизайнер. Цената на интериорния проект е около 1,5-2,5 % от пазарната цена на имота (обект на проектиране) на квадратен метър. Тя е около 5% от сумата, необходима за обзавеждане и ремонтно-довършителни дейности при оптимален бюджет. Съотнесено към едно средно голямо жилище с площ 80-90 кв. м. и обзаведено в средния ценови клас, интериорният проект би струвал по-малко от половината от банята на това жилище в завършен вид.

Като архитект и дизайнер създавам персонализиран комфорт. Умея да усвоя, подредя и декорирам пространството около теб според собствените ти нужди и лична естетика. Визията на всеки интериор е синтез от цветове, материали и форми, който или грабва и дарява уют, или точно обратното – създава чувство за дисбаланс. Ето защо, при всеки проект, с който се заемам, за мен е важно, да се опознаем. Само вниквайки в твоите нужди, навици и начин на живот, мога да ги претворя прецизно във визия, която импонира конкретно на твоето светоусещане.

Сигурна съм, че ти ще оцениш стойността и разликата между интериор, създаден лично за теб и интериор-съвкупност от готови, произведени серийно и в размер мебели и декорации.

И помни, че каквато и промяна да искаш да направиш в своето пространство, аз съм до теб!

архитект София Папазова